Loading…

Jonathan Haidt:
Џонатан Хајдт за моралните корени на либералите и конзервативците

TED2008 · 18:42 · Filmed Mar 2008

Психологот Џонатан Хајдт ги проучува петте морални вредности кои ја формираат основата на нашите политички избори, без разлика дали сме од левицата, десницата или центарот. Во неговиот разоткривачки говор, тој ги потенцира моралните вредности кои и либералите и конзервативците тежнеат да ги почитуваат најмногу.

Social psychologist
Jonathan Haidt studies how — and why — we evolved to be moral. By understanding more about our moral roots, his hope is that we can learn to be civil and open-minded. Full bio