Loading…

Џејмс Флин:
Зошто нашиот коефициент на интелигенција (IQ) е поголем од оној на нашите баби и дедовци

TED2013 · 18:40 · Filmed Mar 2013
Subtitles available in 32 languages
View interactive transcript
2,089,812 Total views
Your impact
Share this talk and
track your influence!

Се нарекува "ефектот на Флин" — фактот дека секоја генерација постигнува повисоки резултати на тестовите за интелигенција во споредба со претходната генерација. Дали всушност стануваме попаметни или пак само размислуваме поинаку? Во ова брзо патешествие низ когнитивната историја на 20от век, моралниот филозоф Џејмс Флин сугерира дека промените во начинот на кој размислуваме довеле до изненадувачки (и не секогаш позитивни) последици.

Moral philosopher
James Flynn challenges our fundamental assumptions about intelligence. Full bio
This talk was presented at an official TED conference, and was featured by our editors on the home page.

Discuss

301 comments

Enthusiastically agree? Respectfully beg to differ? Have your say here.

2000 characters remaining
Please or sign up to add comments.
Sort comments by
There are currently no comments for this talk.