Loading…

Allan Savory:
Ален Сејвори: Како да се озеленат светските пустини и да се сопрат климатските промени

TED2013 · 22:19 · Filmed Feb 2013
Watch next...
Cary Fowler: One seed at a time, protecting the future of food
arrow
3,539,438 Total views

"Дезертификација е фенси збор кој опишува пасиште кое се претвора во пустина", го започнува Ален Сејвори својот моќен говор. И застрашувачки, ова се случува на две третини од светските пасишта, забрзувајки ја климатската промена и предизвикувајки хаос во традиционалните општества кои зависат од тие пасишта. Сејвори го посветил својот живот на напорот да го сопре овој процес - и неговата работа до сега покажува дека постои еден изненадувачки фактор кој може да ги заштити пасиштата и дури да ги поврати во живот опустошените предели.

Grassland ecosystem pioneer
Allan Savory works to promote holistic management in the grasslands of the world. Full bio
This talk was presented at an official TED conference, and was featured by our editors on the home page.

Discuss

1537 comments

Enthusiastically agree? Respectfully beg to differ? Have your say here.

2000 characters remaining
Don't have an account? Sign up now — it's fast and free.
Sort comments by
There are currently no comments for this talk.