Samo Blatnik

Backup Coordinator and Technical Education, Open Source Activism
Žužemberk, Slovenia

About Samo

Edit profile

Bio

Predavatelj v podjetju Microteam
Prisoten v zametkih uveljavljanja ECDL programa. Samostojni predavatelj naslednjih tečajev:
* osnove dela z Windows 2000/XP operacijskim sistemom
* osnove Word, Excel, Powerpoint
* spoznavanje z email orodjem, osnove uporabe interneta
V času delovanja v podjetju Microteam, sem se samoiniciativno udeležil tečaja osnove programa Avtocad 2000.

Noviforum
V podjetje Noviforum sem prišel preko oglasa za prosto delovno mesto "Tehnična podpora zaposlenim". Glavna dela in naloge:
* skrb za nemoteno delovanje strojne opreme cca. 30ih zaposlenih v podjetju Noviforum in razvojne skupine, ki je delala na projektu najdi.si
* skrb za nemoteno delovanje strojne opreme skupine tržnikov v telefonskem studiu (približno 20 študentov-telefonistov)
* skrb za nemoteno delovanje telekomunikacijske ISDN in GSM opreme
* nadzor nad programsko opremo za beleženje prisotnosti zaposlenih, odpravljanje napak pri registraciji posameznikov prek sistema Špica in posredovanje mesečnih statistik prisotnosti zaposlenih za nadrejene
* telefonska podpora strankam s potencialnimi vprašanji in težavami pri namestitvi ali nadgradnji programskih paketov iBON in iPIS
* koordinator testne skupine, ki je skrbela za nemoteno delovanje nadgradenj med različnimi verzijami programa. Nadgradnje smo izdajali v CD obliki 2x letno
* administracija virtualnega okolja za potrebe testiranja namestitev in nadgradenj omenjenih programskih paketov (namestitev VMware okolja z različnimi operacijskimi sistemi)

Pogodbeno priklapljanja opreme za podjetje T2
Priklapljanje opreme za nove naročnike podjetja T2. Poleg priklopa opreme in konfiguracija internetne linije, smo za stranke nastavili še router, TV in telefonsko opremo.

SAP Slovenija, Hrvaška in Srbija
V podjetju Gasa d.o.o. sva z direktorjem pogodbeno delala kot takoimenovan "Second level support" na izpostavah podjetja SAP v Ljubljani, Zagrebu in Beogradu. Podpora je vsebovala tedenske obiske lokacij z namenom odpravljanja težav, ki jih ni bilo možno rešiti preko njihove telefonske podpore (SAP "First level support"). Omenjene lokacije sva s sodelavcem izmenično pokrivala dve leti. Zaradi ekonomske krize in zmanjševanja obsega del, je bil delodajalec primoran prekiniti delovno razmerje in me prijaviti na zavod za zaposlovanje. V času dela v podjetju Gasa, sem se tudi samoiniciativno udeležil tečaja "Project management".

Okoljevarstvena akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu
Postavitev in administracija poštnega sistema mail.ocistimo.si in administracija DNS za isto domeno. Predstavitev poštnega in dokumentnega sistema na Google doc sistemu. Organizacija Ekologi brez meja dobila priznanje g. Danila Türka.

Društvo Duh časa - Zeitgeist Slovenija
Del svojega prostega čas sem, med iskanjem nove zaposlitve, posvetil raziskovanju in odkrivanju novih informacij, ki so vzrok za težave v gospodarstvu in sociali na globalnem nivoju. Naletel sem na izredno zanimiv dokumentarec Zeitgeist, ki predstavi osnovne probleme sedanje družbe in v drugem filmu imenovanem Zeitgeist Addendum na koncu predstavi projekt Venus, ki opiše možno trajnostno reševanje globalnega gospodarskega problema in trenutne družbene paralize. Motiviran z idejo širjenja informacij (v drugem dokumentarcu) sem registriral domeno zeitgeist.si kjer sem omogočil direkten prenos omenjenih dokumentarcev s slovenskimi podnapisi. Kmalu sem se povezal s somišljeniki na različnih forumih in dopisnih skupinah pri nas in globalno v svetu. Društvo Duh časa smo s še dvema somišljenikoma registrirali zaradi potrebe uradne entitete pri organiziranju javnih dogodkov in prireditev. Primarni cilj globalnega gibanja Zeitgeist je namreč organizacija dogodka ZDAY, ki se vsako leto zgodi 12. in 13. marca. Svojo aktivnost v društvu udejanjam na naslednjih področjih:
* administracija DNS domene zeitgeist.si
* postavitev poštnega sistema mail.zeitgeist.si na Google mail sistemu
* sodelovanje pri postavitvi http://www.zeitgeist.si strani
* postavitev kolaboracijskega portala http://drustvo.zeitgeist.si
* postavitev predstavitvene strani za odprtokodni 3D tiskalnik imenovan RepRap
* koordinator projekta hidroponičnega krmilno/nadzornega sistema (Python + Plone)
* pomočnik koordinatorja projekta geodezičnih kupol in helix veternic (v sodelovanju s stranjo www.kooperativa.si)
* tehnična podpora članom

Priljubljeni citati
"Our greatest glory is not in never failing, but in rising up every time we fail."
— Ralph Waldo Emerson

Areas of Expertise

Tech Support, System Administration

I'm passionate about

Open Source Activism

Favorite talks