TED Conversations

This conversation is closed.

[NEDERLANDS] Joseph Pine zegt dat Nederland net zo kunstmatig is als Disneyland. Zijn Nederlanders het daarmee eens?

Joseph Pine zegt dat consumenten zijn op zoek naar het gevoel dat ze iets authentieks kopen, maar dat authenticiteit niet bestaat. Hij haalt Nederland aan als een voorbeeld van gebrek aan authenticiteit: "Er is geen vierkante meter grond in het hele land die niet op de zee veroverd is, of op een andere manier verplaatst, gewijzigd en gemanicuurd om eruit te zien alsof hij er altijd was geweest. Het is de enige plek waar je kan gaan wandelen in een bos waar alle bomen in rijtjes zijn geordend."

Is dat maar een boutade? Of is er iets van aan? En geldt dit alleen voor het land, of ook voor de samenleving?

Wat vinden Nederlanders hier zelf van?

http://www.ted.com/talks/joseph_pine_on_what_consumers_want.html

Share:

Showing single comment thread. View the full conversation.

 • Jul 3 2011: Dat Nederland voornamelijk kunstmatig is is volgens mij geen debat over mogelijk, het verschil met Disneyland echter is dat alles daar grootschalig gepland is en direct geplaatst zonder na te denken over de originele bestemming van het gebied.

  Ik woon zelf in Gelderland nog geen 20 kilometer van de hei af, de Utrechtse Heuvelrug op fietsafstand en zo nog een aantal natuurgebieden dichtbij. Er is in het verleden een hoop natuur vernietigd en dat is een van de redenen dat Nederland zo artificieel is, de natuur is vervangen voor "kunstmatige natuur" oftewel: rechte rivieren, rechte bossen en parken, etc.

  Ik denk zelf dat aan de Nederlandse manier van kunstmatigheid niet veel mis is, het zorgt voor een leefbare omgeving en het optimaliseert zowel de economie en de leefbaarheid. Het authentieke van de Nederlanders is het onmogelijke doen: zee in land omtoveren, het water leren te beheersen en met een klein land een geweldige invloed uitoefenen op deze aardbol (het zij positief, het zij negatief).
  • thumb
   Jul 4 2011: Beste Thimo,

   'Het authentieke van de Nederlanders is het onmogelijke doen': dat is een mooie verwoording van een bedenking die Joseph Pine ook bij mij opriep.

   Els

   PS: Over 'authentieke cultuur' loopt op dit moment nog een interessante Engelstalige conversatie: http://www.ted.com/conversations/3966/what_qualifies_as_an_authentic.html
  • thumb
   Jul 6 2011: Thimo, ik ben het helemaal met je eens.

   En 'kunstmatig' en 'echt' is in VS een gevoelig onderwerp, Nederlanders hebben daar niet zoveel gevoel bij.

   Ik heb na regio Den Bosch en Utrecht in Almere gewoond. En de bomen staan inderdaad mooi in rijtjes. Gezien de grootte van de bossen geniet ik niet minder van een wandeling.

   Beter een kunstmatig bos voor de kinderen dan dat ze over 10 jaar voor het eerst in een echtbos komen en zeggen 'het ruikt hier naar 'Brise'. (ref. quote needed)

   Nu woon ik in Roemenie, daar is de natuur weer 'te echt', dat je zonder een groot mes in je hand geen wandeling kan/mag maken. (Beren en wolven genoeg nog)

Showing single comment thread. View the full conversation.